De Blackbox

De eerste echte mobiele luchtscheider van Walair is eindelijk klaar. In de Walair tekenkamer wordt dit project de Blackbox genoemd. We zijn n.l. al 2 jaar bezig met dit project, maar door de grote hoeveelheid opdrachten, is het ons niet gelukt om de Walair mobiele scheider eerder productieklaar te maken. Maar nu na 2 jaar, kunnen we eindelijk onze Blackbox introduceren.

De nieuwe unit is samengesteld uit bestaande Walair componenten, die reeds hun goede werking hebben aangetoond. De Walair mobiele scheider is direct klaar om te gebruiken en kan gemakkelijk getransporteerd worden. Het instellen is eenvoudig en kan plaats vinden zonder hulp van Walair. De unit is geschikt voor vele afvalfracties van 10 tot 150 mm. De grote range is mogelijk, doordat de unit geheel instelbaar is en daarom kan worden afgestemd op het afval dat gescheiden moet worden. De unit is te gebruiken voor vele afvalsoorten, zoals bouw- en sloop afval, industrieel afval, compost, gebroken glas, enz. enz.

Uitvoering en opties van de Walair mobiele luchtscheider

Breedte van de invoer lopende band 800 of 1000 mm. De unit is direct klaar voor gebruik, alleen de 400 Volt stroomaansluiting van de schakelkast moet met een stekker worden aangesloten. Om stofvrij te kunnen werken, is de unit voorzien van een ingebouwd stoffilter. Het geheel is gebouwd op een HEA stalen frame, welke is voorzien van uitschuifbare poten, waardoor de unit max. 1500 mm van de grond komt te staan. Transportafmetingen, lang ca. 8000 mm., breed 2450 mm., hoog 2750 mm.

Werkingsprincipe van de Walair mobiele unit

De unit kan een afvalfractie verdelen in twee deelstromen, bijv. een bouw- en sloopafval fractie. Na de scheiding bestaat de zware deelstroom uit steen en metalen fractie en de lichte deelstroom uit houtdelen, papier en plastic folies. De te scheiden afvalfractie moeten worden aangevoerd op een vlakke lopende band, die de invoerfractie goed doseert en verdeelt op de speed-up band van de Walair unit. De speed-up lopende band kan in snelheid worden aangepast en wordt geleverd in twee maten, 800 mm en 1000 mm. De speed-up lopende band kan versteld worden in horizontale en verticale positie. Onder de band is een blaasmond gemonteerd. De blaasmond is horizontaal, verticaal en in hoek te verstellen. Om de luchtstroom te kunnen verstellen is de blaasmond voorzien van 2 luchtregelkleppen. Achter de speed-up lopende band is een scheidingskamer aangebracht met een roterende zware stalen drum met een diameter van 650 mm. In de scheidingskamer, met gebruikmaking van de blaascapaciteit van de blaasmond en de afzuiging boven de roterende drum, wordt de zware en lichte fractie van elkaar gescheiden. Zowel de inlaatopening, als de afstand van de bovenkant van de roterende drum tot aan de bovenzijde van de scheidingskamer, kunnen naar wens worden ingesteld. Ook de horizontale afstand van de speed-up band tot aan de roterende drum kan worden aangepast.

Om stofproblemen en een overdruk bij de inlaat van de scheidingskamer te voorkomen, wordt een extra afzuigventilator geplaatst onder de luchtdichte kamer van de materiaalscheider. De ventilator is met de zuigzijde aangesloten aan een automatisch gereinigd stoffilter. De persuitlaat van de ventilator  blaast de lucht uit de luchtdichte omkasting. Het stoffilter is als één geheel direct gemonteerd aan de luchtdichte omkasting van de materiaalscheider en zuigt de lucht aan uit de lichtdichte omkasting en creëert hierdoor een onderdruk bij de inlaatopening en een zuigwerking over de roterende drum. Het stoffilter is uitgevoerd met een automatische reiniging, waardoor de filterslangen elke 4 tot 5 uur worden gereinigd. De gereinigde stof uit het stoffilter wordt opgevangen in twee ronde metalen containers onder het stoffilter.

Aan de voorzijde van de roterende drum wordt de zware fractie via een afvoerkanaal naar de afvoerband afgevoerd. De lichte fractie wordt over de roterende drum geblazen en gezogen en wordt afgevoerd naar een speciale Walair afscheider. In de Walair afscheider wordt de lucht gescheiden van het materiaal. De lichte fractie wordt drukloos afgevoerd naar een lopende band, die de fractie afvoert naar de uitlaat van de mobiele luchtscheider. De materiaalscheider is geplaatst in een gegalvaniseerde stalen luchtdichte omkasting, die gemakkelijk te betreden is door een grote toegangsdeur voor periodiek onderhoud.

Om een onderdruk te creëren boven de roterende drum, is de luchtdichte kamer voorzien van twee luchtleidingen, die worden gekoppeld aan twee kleine circulatie ventilatoren. Deze twee ventilatoren zuigen de lucht uit de luchtdichte kamer rondom de materiaalscheider. Om het mogelijk te maken de capaciteit van de twee circulatie ventilatoren aan te passen zijn er twee lucht regelkleppen gemonteerd in de aanzuigleiding van beide ventilatoren. De luchtuitlaten van de beide ventilatoren zijn aansloten d.m.v. 2 flexibele slangen aan de blaasmond aan de onderzijde van de speed-up band.

De complete mobiele scheider is op een HEA stalen frame gemonteerd. Aan het frame zijn 4 zware uitschuifbare poten aangebracht, waardoor de unit 1500 mm. vanaf de vloer komt te staan. Indien gewenst kan de hoogte van de poten worden aangepast. De unit is voorzien van een complete schakelkast met alle schakelfuncties en indicatie lampjes. De schakelkast is voorzien van een automatisch start- en stopprogramma, een hoofdschakelaar en een uitwendige stroomaansluiting en alle benodigde indicatie lampjes. De schakelkast is bekabeld aangesloten aan alle componenten. In het gesloten circuit van de mobiele scheider wordt de afvalfractie gescheiden, zonder dat daarbij de ventilatoren met de fractie in aanraking komen. Hierdoor is de kans op storing of slijtage gereduceerd tot een minimum.

Interesse of vragen over de Blackbox mobiele scheider van Walair? Mail of bel Walter Nihot.
Mobile phone: 0031-(0)653368333 Mail: walter.nihot@walair.eu

Published by Walter Nihot d.d. 18/02/2019.